7 onderhandelings tips met je werkgever

Updated: Oct 13, 2020


Natúúrlijk is het een droom die uitkomt en mag je blij zijn dat ze je willen.

En inderdaad, onderhandelen is niet makkelijk. Zeker niet in een andere taal en via de telefoon.

Toch is het belangrijk om bij een (tijdelijke) emigratie je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden goed uit te onderhandelen met je werkgever.

Je maakt een grote stap door je vertrouwde leven achter te laten en je gezin in een nieuwe omgeving te plaatsen. Daar mag wat tegenover staan.

Met deze tips onderhandel je succesvol. 1. Zie de situatie als een nieuwe baan. Ook als je huidige werkgever je uitzendt naar het buitenland. Denk opnieuw na over je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is het moment.


2. Onthoud dat er meer punten zijn om over te onderhandelen dan je wellicht vooraf denkt. Je onderhandelt niet alleen over je salaris, maar ook over bonussen, pensioen en kosten die je ter plaatse maakt voor de verhuizing, huur van je woning en medische zorg. 

3. Denk aan alle kosten. Betaalt het bedrijf je verhuizing en de vliegtickets? Onderhandel niet alleen de tickets en de verhuisvergoeding voor je heenreis, maar denk ook aan de terugreis. 


4. Eenmalige kosten zijn makkelijker uit te onderhandelen dan terugkerende uitgaven. Herken hierin je onderhandelingspositie. Denk hieraan wanneer je werkgever wilt inzetten op een eenmalige bonus in plaats van een maandelijks bedrag bovenop je salaris. 


5. Leg geen specifieke geldbedragen of aantallen vast. Spreek bijvoorbeeld af dat het bedrijf je tickets voor de terugreis betaalt, maar koppel hier geen bedrag aan. En maak afspraken voor je gezin en niet voor het aantal personen. Wie weet heb je wel een extra gezinslid tegen de tijd dat je teruggaat. 


6. Word je gedetacheerd vanwege een talent of expertise waarvoor ze specifiek jou nodig hebben? Besef dan dat je een sterke onderhandelingspositie hebt. 


7. Bedenk een worst-case-scenario. Wat als de baan niet bevalt, een gezinslid erg heimwee krijgt of je relatie strandt? Dan moet je op een fatsoenlijke manier terug kunnen reizen. Bedenk een exit-strategie en maak hierover afspraken met je werkgever. 

Wanneer ben je tevreden met het resultaat? Als jij en je werkgever beide het gevoel hebben dat je er goed en eerlijk uitgekomen bent. 

Vind je het niet prettig om te onderhandelen en kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag. 

24 views

Hi, thanks for reading this!