Wil je weten hoe ik in Canada terecht ben gekomen?


Nov 2020 - Voor Kleine Globetrotter Magazine ben ik recentelijk door lieve vriendin, Renee Schouwenburg (eindredacteur) geïnterviewd. Dit geweldige blad is een aanrader! Ze schrijven over reizen. Over backpackreizen naar Azië, citytrips met een puber, de leukste hotspots voor kids in eigen land of favoriete reisproducten voor gezinnen.


Wil je weten hoe ik in Canada terecht ben gekomen? Wat ik mis of vooral niet mis uit Nederland?


Lees het hele interview hier:


Kleine Globetrotter Magazine | 93

Ella (35) werd tijdens een reis door Zuidoost-Azië verliefd op een Canadese man. Twee jaar later emigreerde ze naar British Colombia. Na een relatie van negen jaar voeden ze nu als vrienden zoontje Kai (6) op.

‘In Canada leg je makkelijk contact. Het is normaal om voor werk naar de andere kant van het land te verhuizen, waar je vaak niemand kent. Mensen zijn dus gewend aan nieuwko- mers, je wordt snel uitgenodigd of mee op stap genomen. Toch moest ik wennen aan de Canadese vriendelijkheid. Ik voelde me ongemakkelijk als een medewerker in een winkel vroeg hoe het met me ging. En ik schrok als iemand zei dat ik een vriendin was. Je kent me niet eens, dacht ik dan. In Nederland noem je elkaar pas vrienden als je diepe gesprekken met elkaar voert. Ik had het misschien minder Hollands moeten aanpakken, minder terughoudend. Nu duurde het langer voordat ik kon aarden.

Inmiddels vind ik al die praatjes juist gezellig. Laatst raakten Kai en ik in het park aan de praat met een jongetje en zijn opa. Een paar dagen later zaten we een hele dag bij hen op de boerderij om te kajakken en hotdogs te roosteren. De mensen zijn gewoon extreem vriendelijk hier. Als ik nu in Nederland ben, verbaast het me hoe ongeduldig en chagrijnig het personeel in winkels en horeca soms is. Tegelijkertijd mis ik in Canada de reuring vanNederland. Het etsen in de steden, met eenvriendin afspreken voor een lunch en daarna nog even de H&M inschieten. In Canada zijn ze veel praktischer ingesteld. Je gaat ergens eten, maar je blijft niet hangen. Zodra je bord leeg is, krijg je de rekening.

In Canada is alles groot. Van de zakken chips in de supermarkt tot de bergen. En van de shopping malls tot de auto’s. Er is hier heel veel mooie natuur. Het is gebruikelijk om in de zomer in het weekend met vrienden te kamperen. Zwemmen, marshmallows rooste- ren boven een kampvuur, vissen. Ideaal met kinderen. In de winter zijn er de bergen om te skiën, snowboarden en tuben.

Inmiddels heb ik een mooi sociaal leven opgebouwd en ik ben gaan houden van het weidse en de natuur. Toch verdwijnt de heimwee naar Nederland nooit. Vooral bij belangrijke gebeurtenissen in mijn leven mis ik vriendinnen en familie. Toen ik zwanger was bijvoorbeeld. Die ervaring had ik graag gedeeld, zeker omdat een paar Nederlandse vriendinnen in dezelfde periode waren uitgerekend.

Nu veel vriendinnen in de kinderfase zitten, besef je pas hoe ver weg je van elkaar bent. Je stapt niet even in het vliegtuig om elkaar op te zoeken. Gelukkig is mijn moeder met pen- sioen en komt ze drie tot vier keer per jaar naar Canada. Vorig jaar nam ik me voor om vanaf dat moment elk jaar naar Nederland te gaan en Kai Europa te laten zien. Corona gooide roet in het eten. Hopelijk kunnen we snel weer reizen, want ook mijn moeder is al maanden niet meer bij ons geweest.

De opstartproblemen bij een emigratie en het gemis van Nederland zijn voor veel mensen herkenbaar. Met een Nederlandse vriendin die in Nieuw-Zeeland woont startte ik daarom het Women Living Abroad. We steunen vrouwen en hun gezinnen in hun internationale proces.


Voor het hele interview en de mooie foto's kun je ook de PDF bekijken.

KGTmagazine04_emigreren_ella
.pdf
Download PDF • 4.21MB


49 views

Recent Posts

See All

Hi, thanks for reading this!